KIDS JUST WANNA HAVE FUN

Slapen

Slaap

 

Ons leven bestaat uit 30% slaap, een persoon die 90 jaar wordt zal daarvan gemiddeld 32 jaar geslapen hebben. We moeten dus het belang van slaap niet onder stoelen of banken steken.

Het is de periode waarin het lichaam zowel geestelijk als lichamelijk gaat herstellen van onze activiteiten tijdens de dag. Het belang hierbij voor sporters is dus groot, beter herstel staat voor betere prestaties!

Een verstoord bioritme

Ons natuurlijk bioritme komt terug in het slaap-waakritme. De belangrijkste factoren die het slaap-waakritme beïnvloeden zijn licht en temperatuur. Door de introductie van kunstlicht zijn onze dagen kunstmatig verlengd.

Het blauwe licht van kunstlicht en beeldschermen verstoort je bioritme. Je lichaam denkt namelijk dat het nog dag is, terwijl het in werkelijkheid avond is. Het blauwe licht remt de productie van het slaaphormoon melatonine.

Ook wordt de melatonineproductie door lichaamstemperatuur beïnvloed. Zodra je lichaamstemperatuur begint af te nemen, wordt jouw melatonineproductie gestimuleerd. Als je de hele avond in een te warme ruimte verblijft, is je melatonineaanmaak verminderd en kan dat ook voor slaapproblemen zorgen.