KIDS JUST WANNA HAVE FUN

Fairplay

Sportiviteit en respect zorgen ervoor dat sporten leuk en veilig blijft. Onsportiviteit, ruw spel en agressief gedrag leiden vaak tot onnodige blessures, niet alleen bij de medevoetballers, maar ook bij de veroorzaker zelf. Niet alleen de voetbalregels zijn belangrijk, ook respectvol omgaan met elkaar naast het veld en in de kleedkamer is belangrijk.

Veel van de spelregels zijn bedoeld om de veiligheid te verhogen. Een goede kennis van de spelregels, en controle op de naleving hiervan, alsook fair-play helpen om blessures te voorkomen en de sport leuk en plezierig te maken.

Trainers, scheidsrechters, bestuursleden, maar ook de sporters zelf hebben daarbij een belangrijke taak. Je moet je niet alleen aan de regels houden uit angst voor een gele kaart, een strafschop of andere sanctie. Sportiviteit moet je als sporter zelf willen. En dat zou je ook moeten volhouden als je vindt dat de tegenstander zich niet aan die regels houdt en zelf begonnen is of als de scheidsrechter een, in jouw ogen, verkeerde beslissing neemt.

Toeschouwers en supporters, in het bijzonder overenthousiaste ouders, dienen zich eveneens te onthouden van onsportief gedrag, commentaar op de scheidsrechter. Positieve aanmoedigingen werken prestatieverbeterend, negatieve en agressieve opmerkingen beïnvloeden het gedrag van de (jeugd)spelers op een kwalijke manier.